Pagina's

Korte inhoud van Hij, die klappen krijgt


Eerste akte:

 In het circus van Papa Briquet zijn de clowns aan het repeteren.
 Papa Briquet mengt zich in hun spel.  Graaf Mancini probeert, zoals gewoonlijk Papa Briquet geld af te troggelen, dat zijn dochter Konsuella, met haar dans op het paard verdient.  Zinida mengt zich in het gesprek. Zij is te weten gekomen dat Mancini Konsuella aan de rijke baron Regnard wil verkopen. 
Hun ruzie wordt voortijdig afgebroken door de binnenkomst van een onbekende heer.  Deze man, die duidelijk uit de bovenlaag van de maatschappij komt, vraagt aan papa Briquet of hij als clown mag komen werken. Hij wil zijn motieven en zijn ware identiteit niet prijsgeven. Papa Briquet wijst hem af.
 De belangrijkste clown, Jim Jackson, ziet wel iets in de onbekende en stelt voor hem wel aan te nemen. Zinida steunt Jackson. De onbekende moet zelf een rol verzinnen. De verschijning van de mooie Konsuella, die samen met Bezano binnenkomt, lijkt de man te inspireren. Hij zal voortaan 'Hij, die de klappen krijgt' gaan spelen. Hij kiest ook een naam: 'Hy', in het Russisch 'Tot'. Papa Briquet neemt hem aan. Zinida vraagt Papa Briquet Bezano naar haar toe te sturen. Tot is getuige van haar liefdesverklaring aan Bezano.

 Zinida en Tot raken bevriend.  De baron en Konsuella. De Baron maakt avances, maar Konsuella gaat er niet op in. Zij is alleen in een huwelijk geïnteresseerd. Het optreden van Tot blijkt een groot succes. Alleen Papa Briquet is ontevreden. Mancini krijgt bericht dat de Baron Konsuella ten huwelijk vraagt.
 In de arena doet Zinida een levensgevaarlijke stunt met haar leeuwen. Papa Briquet is razend en jaagt alle artiesten weg. Tot en Konsuella blijven alleen achter. Tot verklaart haar zijn liefde. Er wordt aangekondigd dat er bezoek voor Tot is.

Tweede akte:

 Uit het gesprek met de bezoeker (de meneer) wordt de achtergrond van Tot duidelijker. Tot blijkt een geleerde te zijn geweest, wiens ideeën door een ander (de meneer) gebruikt zijn. Mancini en Papa Briquet komen binnen. Mancini gaat helemaal op in de voorbereidingen. Konsuella komt in tranen binnen. Papa Briquet gaat met Bezano praten. Tot probeert Konsuella te weerhouden van het huwelijk met de baron.
 Daarna probeert hij Bezano ervan te overtuigen dat hij Konsuella uit de handen van de Baron moet redden. Zelfs de Baron probeert hij te bewegen van het huwelijk af te zien. Zinida vermoedt dat Tot iets vreselijks in de zin heeft en wil hem redden. De benefiet van Konsuella. Alle artiesten komen bij elkaar om afscheid te nemen van Konsuella, die toch met de Baron gaat trouwen.